2011. január 13.

Dreikönigskuchen

Ez a sütemény Svájcban Vízkereszt napjára készül. Az egyik buciba belerejtenek egy pénzdarabot vagy egy műanyag figurát, aki megtalálja, az lesz arra a napra a király. A bolti verzióhoz praktikusan papírkorona is jár, nehogy szegény embereknek még ezzel is vesződniük kelljen (ha már a sütit sem ők sütötték).

Ez a recept Jacktől származik, mint sok minden más, amit nagyon érdemes elkészíteni. Nem ez az eredeti, de nagyon finom lesz attól, hogy cukrozott tejben sül.

Be kellett volna gyújtani a kandallóban a tuti képhez

Hozzávalók:
25 dkg liszt
fél tasak élesztő (de ha belemegy az egész, abból sem lesz baj, max. nem fog beleférni a formába (lásd a képet))
1 dl tej
4 dkg cukor
1 tojás
csipet só
1 narancs lereszelt héja
4 dkg vaj
valamiféle kemény lekvár
díszítéshez szeletelt mandula és nagyszemű cukor
sütéshez pluszban 1,5 dl tej, 4 dkg cukor, 4 dkg vaj, vaníliás cukor vagy vaníliaaroma

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom (lágy lesz, simán megy kézzel is), 1 órát hagyom kelni. Ezután hengerré sodrom, és feldarabolom. Hagyományosan a középső darab nagyobb, körülötte kisebb gombócok vannak. A tészta adagokat megtöltöm lekvárral, és gombócot formálok belőlük. Lazán egymás mellé teszem őket abban az edényben, amiben sülni fognak. Maradjon körülöttük még bőven hely. Újabb egy órát kelesztem a tésztát, megszórom mandulával és cukorral, majd köréöntöm a plusz tejes keveréket, és kb 20 perc alatt 200 fokon lefedve megsütöm. A végén leveszem a fóliát, hogy szép színe legyen.

Jack ennél tudományosabban csinálja, de én ezzel a végeredménnyel is elégedett voltam. A tisztelt lakótársak is.

2 megjegyzés: