2010. június 19.

Diós kenyér

Kenyeret sütni az általános vélekedésekkel szemben sem bonyolult, sem időigényes. És még kenyérsütő gép sem kell hozzá feltétlenül.
Alapvető tudnivalók:
  • Kell hozzá liszt, élesztő, só és víz. Minden más csicsa.
  • A kenyér kérszer kel, a kettő között át kell gyúrni a tésztát. A sok gyúrástól lesz laza szerkezetű.
  • A sütőt előre nagyon be kell durrantani, és pont mikor betesszük a kenyeret, fröcsköljünk bele vizet is, amitől pára képződik, és a kenyérnek szép kérge lesz.
Ennyi okoskodás után lássuk a mai kenyeret.

Hozzávalók:
fél kiló teljes kiőrlésű liszt
7g szárított vagy 15g friss élesztő
320ml langyos víz
15g só
dió érzésre

Elkészítés:
Nem bohóckodom az élesztő felfuttatásával, ha még nem járt le, akkor jó lesz. A dió kivételével mindent egybeöntve kidagasztok, ez olyan 10-12 perc. Lusta módon géppel dagasztom, de kalácsot már csináltam abszolút kézzel - izommunka, de nem reménytelen. Ha már összeállt a tészta, akkor mehet bele a még felismerhető nagyságúra tört dió. Szerintem legpraktikusabb kézzel beletördösni a megtisztított diót, mert minden más módszer pépesíti egy részét (gép, mozsár).
Jön kéteszer minimum egy óra kelesztés, a kettő között át kell gyúrni. Szerintem minél sötétebb a liszt, annál több idő kell neki. Az átgyúrás után formázom a tésztát. Kelés közben jó, ha folpackkal vagy nedves konyharuhával le van takarva a buci, különben kiszárad a felszíne.
A sütőt 250 fokra melegítem elő a sütőlappal együtt. Bespriccelek vizet, és beteszem a veknit. A lágyabb tésztáknál segít, ha a második kelés már sütőpapíron történik, amivel könnyebb utána  sütőbe tenni. 230 fokon 15 percet sütöm, én félidőben fordítok is rajta egyet (nem fejjel lefelé :)), mert az sütőm jobb hátsó sarka valamiért melegebb, mint a többi része. Utána leveszem a hőmérsékletet 180 fokra, és sütöm még 20 percet. Akkor jó, ha a vekni fenekét megpaskolva kong. Rácson hűtöm ki.
From diós kenyér

1 megjegyzés: