2016. február 17.

Konfitálunk, konfitálunk?

A karácsonyi menü kitalálása mindig sok gondolkodást majd egy spontán döntést jelent. Ez most is így volt - és én majd' 2 hónappal később jutottam hozzá, hogy leírjam a receptet.

Szóval mint az a címből is sejthető, konfitáltunk, mégpedig kacsát. A recept a Saveur magazint dicséri.

Maga az elkészítés hosszú időt, de kevés munkát igényel. Csakhogy be kell hozzá vásárolni. És ez két csacska sógornőnek nem megy olyan könnyen. A vállalkozásra Berlinben került sor, lévén, hogy 2015 karácsonyát ott ültük. A boltba - este 11 magasságában - vittük az online receptet, viszont bent nem volt térerő, ezért egy kicsit az emélkezetünkre hagyatkoztunk. Így történhetett meg, hogy miután már mindent megvettünk, még visszaugrottunk egy kis plusz libazsírért (kacsa nem volt). Olyan plusz 15 dobozért. Hiába, kicsik voltak a dobozok. Bo csak dőlt a röhögéstől, és nem mert visszamenni ugyanahhoz a kasszáshoz, mert hogy néz már ki, hogy elvisszük az összes libazsírt. Én királynői komolyságot tettetve, 15 dobozkát egyensúlyozva vonultam át a szupermarketen, mintha 15'000 kalória megvétele lenne a legtermészetesebb. Karácsony volna, vagy mi.
a 2 doboz zsír kicsit kevés lett volna...
Hozzávalók (6 személyre):
6 egész kacsacomb
3 evőkanál kakukkfű
4 babérlevél
75 g só
2 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál bors
1 púpozott evőkanál fokhagymapor
1 púpozott evőkanál őrült gyömbér
1.4 kg kacsa- (vagy liba-)zsír

Elkészítés:
A combok gumós vége előtt 3-4 centivel bevágjuk a bőrt (át kell vágni az inakat is), hogy előbukkanjon körös körül a csont. A fűszereket összekeverjük, jól bedörzsöljük vele a combokat (nem kell beirdalni), és fopackkal lefedve minimum egy éjszakára a frizsiderbe tesszük pácolódni.


Másnap (vagy harmadnap) leöblítjük a combokat, és konyhai papírtörlővel teljesen szárazra lapogatjuk. Egy nagy, lehetőleg öntöttvas lábosban megolvasztjuk a zsírt, beletesszük a combokat, és alacsony fokozaton kb. 2 órát főzzük.
Zsírjában eltéve a kacsa fridzsiderben egy hónapig eláll.

Tálaláshoz kivesszük a combokat a zsírból, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megpirítjuk.

Mi lilakáposztával és rizottóval ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése