2012. szeptember 10.

Almás cheesecake morzsasüti

Almás is, meg cheesecake is, meg morzsasüti (crumble) is. Az élet bonyolult, de finom.
Eredeti recept a BBC Food-on. Hol másutt.
Szokásos katasztrofális képeim egyike, de nem volt energiám szebbhez. Meg aztán gyorsan is fogyott...
Hozzávalók az alaphoz (24 cm-es kapcsos tortaformához):
250 g keksz
100 g vaj
(opcionális: egy tojás)

Alap elkészítése:
A kekszet összetöröm (nem kell teljesen porrá zúzni, maradhatnak benne nagyobbacska darabok is), a vajat felolvasztom, és a kettőt összekeverem. Ha nagyon száraz, akkor kaphat még vajat vagy egy tojást. A kivajazott és sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába belenyomkodom a keveréket, és behűtöm.

Hozzávalók a töltelékhez:
2 savanykásabb alma
500 g mascarpone
400 g krémsajt
4 tojás
150 ml tejföl
125 g cukor
1 vanílarúd pépje
opcionális: mazsola, fahéj, szegfűszeg

Töltelék elkészítése:
Az almákat meghámozom, felszeletelem, blansírozom, és kihűtöm. Összekeverem a mascarponét, a krémsajtokat, a tejfölt, a cukrot, a vaníliát, és egyesével hozzákeverem a tojásokat. A torta alapra ráöntöm a krém felét, kirakom az almaszeletekkel, amiket meg lehet szórni a fűszerekkel és mazsolával. Befedem a maradék krémmel.

170-180 fokon fél órát sütöm a tortát, közben elkészítem a morzsát.

Hozzávalók a morzsához:
100 g liszt
100 g barna cukor
50 g vaj
1-2 teáskanál tej
opcionális: fahéj, esetleg a liszt felét kicserélni darált dióra/mandulára

Morzsa elkészítése:
A liszt-cukor-fahéj keverékébe beledolgozom a vajat, hogy morzsás állagot kapjak. Belekeverem a tejet.

Fél óra sütés elteltével kihúzom a tortát, és a tetejére szórom a morzsát. Sütöm még 40 percet, majd a sütőben hagyom kihűlni. Nekem eléggé beesett a teteje, de ez az ízéből semmit nem vont le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése