2012. február 4.

Aranygaluska

Ezúttal aranygaluskával próbálkoztam. Keresgéltem a neten megfelelő receptet, és ez tűnt szimpatikusnak. Szerintem az eredeti recept hozzávalóit másfeles szorzóval számolva lesz belőle hat adag ;) Ezt egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem meg. Egyedül a rétegzéshez használt olvasztott vaj mennyiségét nem növeltem, illetve még egy picit csökkentettem is, szerintem így is eléggé puha és gazdag lett a tészta.


Hozzávalók:
37g porcukor
37 dkg liszt
37 g vaj
30 g friss élesztő
1 tojás
1,8 dl tej
4 g só

Rétegzéshez:
15 dkg darált dió vagy mandula
10 dkg cukor
17 dkg olvasztott vaj (én egy 20 dkg-os vajjal kezdtem, ami nem ment a tésztába, azt olvasztottam föl locsolóvajnak)

A tészta hozzávalóit összegyúrom, letakarva fél órát kelesztem. Ekkor átgyúrom, kinyújtom kb 2 centi vastagra, és pogácsaszaggatóval (vagy egy kis pohárral) egy adagban kiszaggatom. Nem kell tökéletes köröket kapni, az amorf kis alakzatok is ugyanolyan szépen meg fognak dagadni.
Kikenem vajjal a tortaformát, majd a kiszaggatott tészta felét lazán beleteszem. Ezt megszórom a cukros dió felével, és rálocsolom az olvasztott vaj felét is. A második réteggel ugyanígy járok el. Újabb fél órát kelesztem, közben pedig 170 fokra előmelegítem a sütőt. Kb. 30-35 perc alatt sül meg.

Készítettem hozzá vanília sodót, a rum kivételével pontosan úgy, ahogy a belinkelt receptben le van írva. Szerintem az az adag pont jó a másfeles mennyiségű galuskához. A meleg tejet állandó kézi habverővel való keverés mellett kell a tojásos mixhez adni. A sűrítési fázishoz már magasabb hőfok lesz jó, továbbra is folyamatosan kell keverni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése