Avagy répatorta, mert svájci németül nem Karotte hanem Rüebli eme becses zöldség neve. Az eredeti recept Ruda Judit közvetítésével jutott el hozzánk, és nagyon kicsit változtatok rajta, ha egyáltalán.
Hozzávalók a tortához:
30 dkg reszelt répa (apró lukú reszelőn lereszelve, ez a legmacerásabb rész)
5 tojás szétválasztva
20 dkg ckor
1 csomag vaníliás cukor
4 ek meleg víz
egy csipet só
25 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
8 dkg zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor (nem vacakolok holmi fél kiskanálnyi adagokkal, mert a maradékot soha nem fogom felhasználni)
fahéj
1 citrom lereszelt héja és egy kicsi a levéből
1 ek rum (de a házi gyümölcspálinka sem olyan nagy baj)
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Összekeverem a reszelt répát, a mogyorót, a zsemlemorzsát, a sütőport, a fahéjat, a citromhéjat, -levet és alkoholt. Kikeverem a tojássárgákat a vaníliáscukorral, a sima cukor kétharmadával és a meleg vízzel. Egy csipet sóval majdnem teljesen keményre verem a fehérjéket, a végén adom hozzá a cukor maradékát. Végül mindent egybekutyulok: először a répás és a tojássárgájás keveréket, majd hozzáadom a fehérjehab egyharmadát, ezzel homogénre keverem, és a végső kétharmaddal már csak összeforgatom, hogy a hab minél kevésbé essen össze.
160 fokon egy óra alatt sütöm meg.
Philadelphiás krém:
Összekeverek 20 dkg natúr Philadelphiát (vagy vajkrémet) 5 dkg puha vajjal, 1 ek citromlével, egy kis vaníliaaromával és annyi porcukorral, amennyi tetszik. A tortára kenem, és ideális esetben egy éjszakára behűtöm.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése