2011. május 29.

Rüeblitorte

Avagy répatorta, mert svájci németül nem Karotte hanem Rüebli eme becses zöldség neve. Az eredeti recept Ruda Judit közvetítésével jutott el hozzánk, és nagyon kicsit változtatok rajta, ha egyáltalán.


Hozzávalók a tortához:
30 dkg reszelt répa (apró lukú reszelőn lereszelve, ez a legmacerásabb rész)
5 tojás szétválasztva
20 dkg ckor
1 csomag vaníliás cukor
4 ek meleg víz
egy csipet só
25 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
8 dkg zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor (nem vacakolok holmi fél kiskanálnyi adagokkal, mert a maradékot soha nem fogom felhasználni)
fahéj
1 citrom lereszelt héja és egy kicsi a levéből
1 ek rum (de a házi gyümölcspálinka sem olyan nagy baj)
vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:
Összekeverem a reszelt répát, a mogyorót, a zsemlemorzsát, a sütőport, a fahéjat, a citromhéjat, -levet és alkoholt. Kikeverem a tojássárgákat a vaníliáscukorral, a sima cukor kétharmadával és a meleg vízzel. Egy csipet sóval majdnem teljesen keményre verem a fehérjéket, a végén adom hozzá a cukor maradékát. Végül mindent egybekutyulok: először a répás és a tojássárgájás keveréket, majd hozzáadom a fehérjehab egyharmadát, ezzel homogénre keverem, és a végső kétharmaddal már csak összeforgatom, hogy a hab minél kevésbé essen össze.
160 fokon egy óra alatt sütöm meg.


Philadelphiás krém:
Összekeverek 20 dkg natúr Philadelphiát (vagy vajkrémet) 5 dkg puha vajjal, 1 ek citromlével, egy kis vaníliaaromával és annyi porcukorral, amennyi tetszik. A tortára kenem, és ideális esetben egy éjszakára behűtöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése