A monstrum |
Torta
Hozzávalók:
20 dkg vaj
50 dkg barnacukor (vagy sima)
1 dl olaj
50 g (curkozatlan) kakópor
vaníliaaroma (én beleborítottam egy fiolányit)
8 tojás
1,6 dl tej
2 dl tejszín (én creme fraiche-t használtam)
60 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral, olajjal, kakaóporral és vaníliával. Krémesre keverem, majd hozzáadom a tojásokat, a tejet és a tejszínt. Beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, és jól kikeverem. Kivajazott formá(k)ban, két részletben 180 fokon 40 perc alatt megsütöm. Nekem 28 centi átmérőjű tortaformám van, de már tervezem, hogy veszek kisebbeket (angolul sandwich tin a nevük, 20 centi átmérőjűek, tehát értelmesebb méretű torta lesz a végeredmény).
Krém
Hozzávalók:
30 dkg min. 70%-os étcsoki
bő 2 dl tejszín (nekem ehhez is creme fraiche volt, de nem ártott neki)
20 dkg vaj
porcukor, ha kell
Elkészítés:
A tejszínben felolvasztom a csokit, kavargatva kihűtöm, majd hozzáadom a puha vajat. Ha kell, teszek bele egy kis porcukrot. Kicsit hűtöm, mielőtt a tortát megkenem vele, mert eleinte még folyós. (Felnőtt verzióba nem árthat egy kis Grand Marnier, de ez valószínűleg csak az én csoki-narancs kombó mániámnak tudható be. Karácsonyra esélyes...)
Az alsó tortát összeállításkor megkentem egy kis naracslekvárral, arra jött egy adag krém, majd a fölső torta, és az egész mindenséget borító krémréteg. Nagyon jól be lehetett vonni az egész művet a csokikrémmel, ami aztán soha nem szilárdul keményre, úgyhogy jól lehet szeletelni is.
Már tervezgetem ennek a tortának a továbbfejlesztését - jelentkezzen, akinek legközelebb van a szülinapja!
A legközelebbi születésnaposok: Anna, Réka, jómagam, Gabika, Bori - Gabika kétszer, mert ugye járna már a Nórinak is, de ő egyelőre közvetve kapja
VálaszTörlésAsszem első megközelítésben zürichi áldozatokra lenne szükségem :)
VálaszTörlés