A mincemeat nevével ellentétben nem darált húst jelent. Illetve ma már nem. A középkorban ez valóban egy húsos keverék volt (tipikusan borjúból vagy szarvasból), amit alkohollal, fűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel gazdagítottak. Ebből később elmaradt a hús, ám elvileg még mindig van benne némi állati zsiradék. Manapság szerintem majdnem mindenki boltban veszi, de ha valaki talál hozzá egy jó receptet, akkor otthon is lehet kotyvasztani. Légmentesen lezárva szinte a végtelenségig eláll, de hónapokig biztos. Megfelelő alkoholtartalommal akár évekig is. Én vettem májusban Londonban egy üveggel (nyilván még az előző szezonból maradt, le is volt értékelve, mert ki az a hülye, aki májusban mincemeat-et vesz), majd itt Zürichben az angol könyvesboltban még egyet. Kapható Budapesten is a British Store-ban.
From Mince pie |
Mince pie
Hozzávalók (24 darabhoz)
60 dkg mincemeat
30 dkg liszt
6 dkg cukor
10 dkg őrölt mandula
20 dkg vaj
2 tojás
egy kis tej kenéshez
Elkészítés
Összekeverem a lisztet, a cukrot és az őrölt madulát, belemorzsolom a puha vajat, majd hozzáadom a tojást. Ebből tésztát gyúrok, és egy órára behűtöm. A hűtőből kivéve kinyújtom, és nagyobb (ez lesz a kosárka), illetve kisebb (tető) korongokat szaggatok belőle. A kisebb korongokat megszúrkálom vagy kereszt alakban bevágom. Muffinformákat kibélelek először egy nagyobb koronggal, beleteszek 2-3 kiskanálnyi tölteléket, majd befedem. A pitéket egy kis tejjel megkenem, és 180 fokon 25 perc alatt megsütöm.
Az angolok tipikusan tejszínnel eszik, amit esetleg brandyvel feljavítanak.
From Mince pie |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése