2010. október 31.

Francia est

Tegnapi áldozataim Susanne és Martin voltak, és mivel már korábban áradoztam Susannénak a konyhai fáklya csodáiról, ezért egyértelmű volt, hogy a desszert csakis crème brulée lehet. Mivel az idő egyre hidegebb, ezért gondoltam, hogy indítsunk levesel, méghozzá hagymalevessel.


Hozzávalók:
5 nagyobb hagyma
liszt
1 leveskocka
szerecsendió


Elkészítés:
A hagymát felszeletelem (esetleg negyedelve, hogy a végén ne legyenek benne túl hosszú hagymaszálak), olívaolajon addig dinsztelem, amíg karamellizálódik, és szép barna nem lesz. Ekkor megszórom liszttel, kicsit pirítom vele, majd felöntöm bő egy liter vízzel, amiben belepottyantok egy leveskockát. Szórok bele szerecsendiót, és főzöm még egy darabig, amíg újra eszembe nem jut, hogy ott van. Vagy kell a láng másnak.
Reszelt sajttal tálalom.
Másik verziója szerint a hagymát nem karamellizálom, hanem hagyom aranyszínűen, és a végén leturmixolom az egészet.


A hagymaleves-crème brulée kombó után már adta magát, hogy a főétel is legyen francia. Innen már csak egy lépés Anthony Bourdain francia szakácskönyve
illetve a boeuf bourguignone. Mert ugye az a legegyszerűbb, nem feltétlenül kell hozzá demi glace és sőtét alaplé, és nem is annyira extra húsféléből készül, ami majd pont nem lesz a hentesnél. Aki amúgy már lassan kezd hozzászokni, hogy én vagyok az, aki nyulat, kacsát és csülköt vesz steril csirkemell helyett. A hentesben az is jó, hogy mivel 1) továbbra sem tudom, hogy milyen kaját az adott állat milyen részéből kell csinálni, továbbá 2) ha tudnám, sem tudnám németül, a hentesnél egyszerűen úgy lehet rendelni, hogy kérek szépen egy kiló boeuf bourguignone-nak való marhát. És akkor csodálatos módon a megfelelő darabhoz jut az ember, ami ráadásul még fel is van kockázva a megfelelő méretre.
Na és miért pont boeuf bourguignone? Csak:


Hozzávalók - Anthony Bourdain szerint:
1 kiló marha (lapocka vagy mi a fene, bízd a hentesre)
4 hagyma
liszt
2,5 dl vörösbor - elvileg burgundi, mint az étel neve is sejteti
6 közepes méretű sárgarépa 2-3 centis darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 bouquet garni = egy ág petrezselyem, pár ág kakukkfű, egy babérlevél
só, bors
olívaolaj
tálaláshoz petrezselyem

Elkészítés:
Az olajat nagyon felforrósítom, a sózott-borsozott húskockákat kis adagonként megpirítom. Nekem egy jó nagy öntöttvas edényben 4 adag volt az egy kiló hús. Fontos, hogy ez az étel ne teflonbevonatú edényben készüljön, különben soha nem lesz a húsnak normális kérge.
Ha a hús kész, akkor közepesre veszem a lángot, helyére teszem a hagymát, és megdinsztelem. Ha már jó szottyos, akkor megszórom liszttel (hivatalosan 2 evőkanállal), és összepirítom egy kicsit. Visszateszem a húst, hozzáadom a répát, a bouquet garnit és a fokhagymát, majd az egészet agyonöntöm a vörösborral. A levet kiegészítem vízzel és/vagy alaplével (nekem egy korábbi konyhai garázdálkodás eredménye képpen volt egy kis nyúlalaplevem). Ez egy hosszú lével készült ragu, nem pörkölt, tehát a lének el kell lepnie a húst. Felforralom, majd takarékra veszem, lefedem, és 2-3 órán keresztül főzöm. Időnként megkeverem, illetve felkapargatom az aljára ragadt, lesült réteget (ami még az első húspirításból adódott). A lassú, hosszadalmas forralás úgyis feloldja ezeket, tehát nem lesz a végén egy mosogatási rémálom.
Tálaláshoz petrezselymes főtt krumpli készítek, a raguból kiszedem a bouquet garnit, és megszórom petrezselyemmel. Nem egy csinos kaja, viszont nagyon finom.


Vendégvárónak csináltam tökmagos pogácsát - ha már Halloweenkor nem tökös ételeket adtam. A recept innen való, és szerintem nagyon jól működik. Viszont én nagy harcban állok a sózás művészetével, azt a mozzanatot még tökéletesítenem kell.


Desszertnek össznépi piromániával szolgáltunk, mindenki magának karamellizálhatta a cukrot. Nem gyújtottunk föl semmit, senki nem szenvedett égési sérüléseket, happy end.

From French evening

2 megjegyzés:

  1. látom, kisfiam, megint magadra vállaltad a dolog nehezét:)ez a Kini milyen szerencsés:)

    VálaszTörlés