2010. augusztus 28.

További mór próbálkozások

Amikor az Eszterék itt voltak, kipróbáltunk két újabb receptet a Casa Moro szakácskönyvből (amit nem tudok eléggé reklámozni, mert fantasztikus). A fenyőmaggal és bárányhússal töltött burgonyás pitére és a fetás-kapros cukkinipogácsákra esett a választás. A dolgok nagy részét Eszter csinálta, a képeket Gyuri, én csak dokumentálok.

Fenyőmaggal és bárányhússal töltött burgonyás pite




Hozzávalók:

A tésztához:
70 dkg lisztes krumpli

liszt

A töltelékhez:
25 g vaj
2 ek olaj
1 apróra vágott vöröshagyma
20 dkg darált bárány
50 g fenyőmag picit megpirítva
1 ek paradicsompüré
fűszerek: friss petrezselyem, bors, szerecsendió, fahéj, koriander (esetleg Ras-el Hanout, és akkor az előzőek a petrezselymen kívül elhagyhatók)

Elkészítés:
Alapvetően két részből áll. Kell készíteni egy krumplis tésztát, illetve egy darálthúsos ragut.
A tésztához héjában megfőzöm a krumplit, nem nagyon szurkálom közben, majd ha megfőtt, meghámozom és áttöröm. (Ha előtte meghámozom, akkor sok vizet szív fel, és nehezebb belőle tésztát készíteni.) Az áttört krumplihoz sót és annyi lisztet adok, hogy gyúrható tészta legyen belőle.
A raguhoz olívaolajjal együtt vajat olvasztok, ezen karamellizálom a hagymát, majd hozzáadom a fűszereket, és további egy-két percig keverem. Ezek után jön a hús, ha pedig megpirult, akkor a paradicsompüré. A petrezselymet  csak a legvégén keverem hozzá a fenyőmaggal együtt. Ha nagyon száraz lenne, akkor lehet hozzá egy pici vizet adni.
A tésztát 4 adagban kinyújtom, és a raguval megtöltve tenyérnyi puffancsokat formázok. Ezeket két oldalukon olajban kisütöm, de lehet, hogy forró sütőben is működne a dolog (á la kenyérsütés).
Joghurtot összekeverek kis sóval, borssal, esetleg friss petrezselyemmel vagy korianderrel - ebbe lehet mártogatni.


Cukkinipogácsák fetával és kaporral


Hozzávalók:
35 dkg cukkini
10 dkg liszt (elvileg csicseriborsó liszt, de mi ezen nem problémáztunk)
negyed teáskanál szódabikarbóna (helyette sütőpor... laza gyerekek voltunk)
120 ml szódavíz (nálunk csak sima)
6 csapott ek durvára vágott mentalevél (kimaradt, de jó lett volna)
6 csapott ek durvára vágott friss kapor
1 nagy fej hagyma
20 dkg feta összemorzsolva

Elkészítés:
A cukkinit durvára reszelem, megsózva szűrőbe teszem, és 20 percig lecsöpögtetem. Közben összekeverem a lisztet a sütőporral és a vízzel, majd hozzáadom a konyhai papírtörlővel szárazra paskolt cukkinit. Beleszórom a zöldfűszereket és a fetát, megborsozom. Sózni nem kell, mert a feta miatt eléggé sós lesz.
A tésztát kanállal forró olajba szaggatom, pár perc múlva megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm..
Ezt is joghurttal tálalom.


Desszertnek volt brownie meg sárgarépatorta. Az előbbit Eszter, utóbbit Ruda Judit követte el.
A répatorta receptje itt található, a brownie a Világkonyha című könyv alapján készült:


Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 tojás
22 dkg cukor
12 dkg vaj
20 dkg keserűcsoki
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
12 dkg csokit gőz fölött vajjal összeolvasztok, majd amikor kicsit kihűlt, belekeverem a lisztet, a tojásokat a sütőport és egy csipet sót. Kikent formába öntve 160 fokon megsütöm. A maradék 8 dkg csokit lereszelem, és a még meleg sütire szórom, hogy ráolvadjon.


A répatorta pedig ilyen szép volt:

4 megjegyzés:

  1. És milyen szép a szervírozó tálad... :)

    VálaszTörlés
  2. Csak szólok, hogy a brownie receptet ma fogom tesztelni. NEM a nószoltin néztem utána, hanem inkább itt.

    VálaszTörlés
  3. És jelentem: a brownie-siker teljes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a receptet nem is tudom, mikor csináltam utóljára. Most már ebben utazom inkább: http://kiserletinyulpastetom.blogspot.ch/2011/10/ujra-itt.html

      Törlés