2012. április 4.

Mézes-krémes

Nem tudom, hogy ez-e a hivatalos neve, de kb fedi a valóságot: mézes lapok krémmel töltve. Na jó, azért kerül bele egy kis lekvár is, rá meg csoki. Igazi kis retro süti, Lajos Mari-Hemző Károly 1999-es 66 karácsonyi édesség c. könyvéből, ott mézes zserbó szeletnek keresztelték. A lényeg, hogy nagyon finom, és nagyon nehéz abbahagyni.


Mézes lapok (4 db)
Hozzávalók:
120 g méz
100 g vaj
0.5 dl tej
2 tojás
160 g cukor
1/2 citrom leve
600 g finomliszt
fél zacskó sütőpor
1 tasak vaníliás cukor (nem bourbon vaníliás)
1 kk őrölt fahéj
csipet só

Elkészítés:
A vajat mikróban felolvasztom a tejjel és mézzel. Egy nagyobb tálban kikeverem a tojásokat a cukorral és a citromlével (nem kell nagyon túlzásba vinni, és fehéredésig szenvedni vele). Lassan, folyamatos keverés mellett (kézi habverővel a legjobb) a tojásos keverékhez adom a vajas-tejes-mézeset. Egy másik tálban elvegyítem a száraz hozzávalókat - liszt, sütőpor, vaníliás cukor, fahéj és só -, majd fakanállal a nedvesekhez keverem, úgy, hogy kb homogén masszát kapjak. Ragacsos lesz, de csak semmi pánik. Fél órára mehet a fridzsiderbe, és ettől gyúrhatóvá válik.
A tésztát pihentetés után négy részre osztom, egyesével két réteg sütőpapír között kb 25 x 40 centis téglalapokra nyújtom őket, (legalábbis nekem nagyjából ekkorák lettek, és erre elég volt a tészta), majd 170 fokon 8 perc alatt világosra sütöm. Kihűtöm, a lapok puhák maradnak.

Narancsos krém
Hozzávalók:
kb 5-6 dl folyadékot pudinggá varázsoló vaníliás pudingpor (inkább legyen masszív, mint folyós)
3 dl tej
200 g vaj
2 tasak vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 citrom leve
tetszés szerint rum/-aroma, 1-2 ek narancslikőr

A tejjel sűrű pudingot főzök, kézi habverővel beledolgozom a vajat (nyugodtan bele lehet olvasztani). Hozzáadom a vaníliás cukrot, a narancshéjat, a citromlevet és az alkoholt. Megkóstolom, ha kell, adok hozzá plusz cukrot, ezt pudingpora válogatja. Időnkénta habverővel megkevergetve kihűtöm.

Kell még:
200 g lekvár, pl málna vagy ribizli, vagy valami más fanyarabb íz
200 g étcsoki - ha nem tortabevonóval dolgozunk, akkor hozzá 1-2 ek tej és pár csepp olaj

Összeállítás:
Alulra kerül egy lap tészta, erre a narancsos krém fele. Rá egy újabb tésztaréteg, erre a lekvár fele. Megint tészta és narancsos krém, utána tészta és lekvár. Ebben az állapotában megy lehetőleg egy éjszakára a fridzsiderbe, majd másnap rákerül a csokimáz (mikróban mindent finoman összeolvasztok, így kenem aztán a sütire), amit a hűtőben rádermesztek.
Puha, és nagyon jól szeletelhető süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése